Inramningar

SYFTET MED

INRAMNING

"Ramen är konstverkets belöning!" – Edgar Degas

Rama in med

en anledning

Inramningen ska komplettera konstverket rent estetiskt utan att ta överhanden. Ramen ska även utgöra en avgränsning från omgivningen och leda blicken till det viktigaste - själva konstverket.


Den viktigaste funktionen med inramningen är att det ska ge skydd åt konstverket mot fysisk åverkan och även skydda det mot att påverkas av den miljö där konstverket är placerat.


Allt -utan att ta överhanden.

Vår list

ger ditt verk stöd

En ramlist kan ha flera olika material, till exempel trä, metall eller olika kompositmaterial. Vi arbetar främst med trälist, men vi har även metallister.


Verkets storlek har betydelse för vilken ramlist man bör använda. För att hålla ihop ett stort eller tungt verk krävs det en bredare ramlist.

Vi gör det själva

Ramlisten geras i det som ska bli ramens hörn. Gering sker i en speciell ramklipp/ geringsklipp, där skarpa skär kapar listen i rätt vinkel. Ramlisterna fixeras sedan i hörnen. Till trälister används lim och spik, och till metallister används bleck och skruv.


Numera använder man sig oftast av en sorts spikmaskin som spikar trälisterna underifrån, ibland används den gamla metoden där man med hjälp av skruvstäd  fixerar listerna och spikar ihop dem med ramlistspik och hammare.

Inramning

efter standard


    Ramen ska vara i trä eller metall, aldrig komposit eller plast då det blir statiskt & drar åt sig damm.Glaset skyddar pappret & ger till viss del även skydd mot UV-ljus. UV-skyddande glas finns att tillgå.


Passepartouten ser till att pappret inte kommer i kontakt med glaset, den ska vara syra- & ligninfri.Hängslen av syrafria klisterremsor fäster konstverket. Detta för att bilden ska kunna röra sig så bulor & ojämnheter undviks. Självhäftande tejp får inte användas.


Isolering skyddar konstverket bakifrån.


Bakstycket består av syrafri kartong som stiftas väl & förseglas med klisterremsor som förhindrar att smuts & skadedjur tränger sig in.


Upphängning med skruvöglor eller sk pk-ögla samt wire eller taveltråd. Vanlig galvad tråd oxiderar snabbt & snören blir spröda & går av.